Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΟΣΕΑΔΕ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΠΑΛΑΦΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ
ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε- έτος ίδρυσης 2012




Ταχ. Δ/νση: Κατεχάκη 56, Τ.Κ.: 11525                                                      Αθήνα,    01-08-2017
Ιστοσελίδα: www. oseade.blogspot.com                                                       Α.Π : 70
Ε-mail: oseadelladas@gmail.com
Τηλ.: 2132035750 - Φάξ:2132035723
Τηλ. Προέδρου: 6909612632                                                                      ΠΡΟΣ :      
E-mail Προέδρου: gabrielioannidis@gmail.com                                1) ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ   ΥΜΕΠΟ
Τηλ. Γεν. Γραμματέα: 6936734491                                                           κ. Γιάννη Μπαλάφα
E-mail Γεν. Γραμ.: antonismav@yahoo.gr                                          2)  Γεν. Γραμματέα ΥΜΕΠΟ   
                                                                                                                       κ. Μιλτιάδη  Κλάπα  

                                                                                                                      
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΜ ΤΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ


            Αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργέ &  Γενικέ Γραμματέα
               Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, για τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι που εργάζονται στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις σε όλη την επικράτεια, λόγω κυρίως των νέων αρμοδιοτήτων που έχουν αναλάβει (εξαιρετικοί λόγοι χορήγησης αδειών διαμονής, λήψη βιομετρικών στοιχείων κλπ) ταυτόχρονα με την απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να μεταφέρει στις ΔΑΜ επιπρόσθετα και όλες τις εκκρεμείς από το 2014 υποθέσεις του, που ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες φακέλους. Οι υπηρεσίες μας εξυπηρετούν με επιτυχία, χιλιάδες πολίτες τρίτων χωρών κάθε χρόνο. Ο σχεδιασμός αυτός όμως έχει ήδη, επιφέρει μεγάλη πίεση στις υποστελεχωμένες πλέον υπηρεσίες μας καθώς οι εξυπηρετούμενοι πολίτες, θα πρέπει να αναμένουν να εξεταστούν τα αιτήματα τους μετά από αρκετούς μήνες! Θεωρούμε ότι στις μέρες μας, τέτοιου είδους διοικητικές πρακτικές και μια άσκοπη πίεση, στους εργαζόμενους λογω εντατικοποίησης, άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος, δεν χρειαζόμαστε και δεν θα γίνει επ’ ουδενί αποδεκτή από την Ομοσπονδία μας. Την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017 η ΟΣΕΑΔΕ να θυμίσουμε ότι προκήρυξε για τα παραπάνω Στάση Εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υ.ΜΕ.ΠΟ, μαζί με τον Πρωτοβάθμιο σύλλογο της Αττικής και η σύσσωμη και δυναμική παρουσία όλων των συναδέλφων στις ΔΑΜ, ήταν χαρακτηριστική. Ελπίζουμε ότι σε αυτή την συνάντηση να μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις που θέλουμε.

Διεκδικούμε και προτείνουμε να γίνουν άμεσα:


·        Οι απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές με την τροποποίηση της υπ’ αριθ. 58114/22-12-2016 Υπουργικής Απόφασης , ώστε όλες οι αιτήσεις Εξαιρετικών λόγων (7ετία) που έχουν υποβληθεί ως και τις 31/03/2017 να εξεταστούν  αποκλειστικά από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, με σκοπό να έχουμε ομαλότερη μετάβαση στις νέες αρμοδιότητες και επίλυση όλων των προαναφερθέντων.
·        Νέες προσλήψεις  για την κάλυψη των αναγκών των ΔΑΜ και όχι μόνο με ταυτόχρονο ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών μετάταξης συναδέλφων από άλλες υπηρεσίες. Οι περισσότερες  Διευθύνσεις  μας είναι υποστελεχωμένες και κατά καιρούς θεωρήθηκαν από κάποιους ακόμα και δυσμενής μετάθεση . Αυτή την εικόνα οφείλουμε και πρέπει να την αλλάξουμε όλοι μαζί.
·        Τροποποίηση του ν.4018/2011 ώστε να προβλεφθούν ομάδες εργασίας-συνεργεία έκτακτης υπερωριακής απασχόλησης και να δίνετε η δυνατότητα σε όλους τους συναδέλφους να μετέχουν σε αυτές σε εθελοντική βάση και να αμείβονται από ήδη υπάρχουσες πιστώσεις του προϋπολογισμού των Α.Δ.
·        Νομική υποστήριξη για όλες τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.     
·        Μεταφορά σε νέα κτίρια όπου είναι απαραίτητο και εκσυγχρονισμός υποδομών   (Υπάρχουν δεκάδες δημόσια, κατάλληλα, διαθέσιμα και με χαμηλό μίσθωμα ) κτίρια που να ανταποκρίνονται στις ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής και αναμονής των αλλοδαπών, όπως και στις συνθήκες εργασίας φυσικά για τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Εν κατακλείδι και με βάση όσα προαναφέραμε θεωρούμε δεδομένο και πρέπει να παραμείνει η υπάρχουσα δομή των ΔΑΜ σε κάθε Α.Δ. και ταυτόχρονα να εξετάσετε την δημιουργία νέων τμημάτων σε περιοχές με μεγάλο όγκο εργασίας όπως προβλεπόταν εξάλλου στον ν. 4018/2011.

Τα προηγούμενα χρόνια οι πιο πολλές κυβερνήσεις έδιναν αποσπασματικές λύσεις στα ζητήματα της Μεταναστευτικής πολιτικής και έκρυβαν τα προβλήματα συνήθως κάτω από το χαλί. Με την ίδρυση του νέου Υπουργείου θεωρούμε ότι δίνεται μια ουσιαστική ευκαιρία για την ανάδειξη και την σπουδαιότητα για την χώρα μας του ζητήματος της κρατικής πολιτικής για την Μετανάστευση.