Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΜΕΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Κ. Γ. ΜΠΑΛΑΦΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Γ. Γ. Κ. Μ. ΚΛΑΠΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ
ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε- έτος ίδρυσης 2012
Ταχ. Δ/νση: Κατεχάκη 56, Τ.Κ.: 11525                                                      Αθήνα,    03-08-2017
Ιστοσελίδα: www. oseade.blogspot.com                                                            Α.Π : 71
Ε-mail: oseadelladas@gmail.com
Τηλ.: 2132035750 - Φάξ:2132035723
Τηλ. Προέδρου: 6909612632                                                                    ΠΡΟΣ :      
E-mail Προέδρου: gabrielioannidis@gmail.com                                1) Α/βαθμιους Συλλόγους
Τηλ. Γεν. Γραμματέα: 6936734491                                                         
E-mail Γεν. Γραμ.: antonismav@yahoo.gr                                                   
                                                                                                                        
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ THN ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΜΕΠΟ κ.Γ.ΜΠΑΛΑΦΑ

            Την Τρίτη 1 Αυγούστου 2017 στις 14:00μμ αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΣΕΑΔΕ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γαβριήλ  Ιωαννίδη τον Γεν. Γραμματέα Αντώνη Μαυράκο και  των μελών του ΔΣ Θεοχάρη Αντώνη, Χρονόπουλο Ηλία και Δρόσο Αλέξη συναντήθηκε, μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας μας, με τον Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μπαλάφα και τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μιλτιάδη Κλάπα παρουσία και των ειδικών συνεργατών τους.

Ο Υφυπουργός της Μεταναστευτικής Πολιτικής άκουσε τα προβλήματα που του καταθέσαμε και εγγράφως με το σχετικό μας υπόμνημα και επιπροσθέτως  έγινε συζήτηση και για τα ζητήματα που έθεσαν στο Υπουργείο και στον Συντονιστή της ΑΔ Αττικής οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και αφορούν ειδικά τις 4 ΔΑΜ της Αττικής. Από την πλευρά του Υπουργείου, εκφράστηκε το εύλογο των αιτημάτων μας και η πλήρης κατανόηση των δυσκολιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλες  οι υπηρεσίες των ΔΑΜ. Υπήρξε δε η δέσμευση ότι θα γίνουν προσπάθειες και θα ληφθούν πρωτοβουλίες από τον επόμενο όμως μήνα. Πέραν του καλού κλίματος και της διαλογικής συζήτησης εντούτοις δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι για την δρομολόγηση άμεσων λύσεων, καθώς επί της ουσίας:

·        Στο βασικό μας αίτημα του να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές με την τροποποίηση της υπ’ αριθ. 58114/22-12-2016 Υπουργικής Απόφασης , ώστε όλες οι αιτήσεις Εξαιρετικών λόγων (7ετία) που έχουν υποβληθεί ως και τις 31/03/2017 να εξεταστούν  αποκλειστικά από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, η απάντηση ήταν αρνητική με την αιτιολογία ότι  στο Υπουργείο δεν υπάρχουν περισσότεροι από 5 υπάλληλοι στο σχετικό τμήμα. Ο Γενικός Γραμματέας άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζεται η δυνατότητα οι παλιές υποθέσεις των Εξαιρετικών ίσως να κατανεμηθούν, αναλογικά, σε όλες τις ΔΑΜ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
·        Στο αίτημα μας για νέες προσλήψεις  μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των ΔΑΜ η απάντηση είναι ότι θα εξεταστεί ξανά το 2018 λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.
·        Στο ζήτημα της λήψης νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των ΔΑΜ  υπήρξε θετική στάση και εκφράστηκε η πρόθεση να δοθούν κάποιες λύσεις (πχ ηλεκτρονική αίτηση) αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.
·        Η μόνη περίπτωση ενίσχυσης με προσωπικό που εξετάστηκε θετικά, είναι σε αυτή την φάση  να εξεταστούν ταχύτερα τυχόν αιτήσεις για μετατάξεις κατά παρέκκλιση, αν και η σημερινή  περιρρέουσα ατμόσφαιρα, λειτουργεί αποτρεπτικά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για στελέχωση των ΔΑΜ.
·        Επίσης τονίσαμε ότι οι λύσεις που προτάθηκαν με εποχικούς συμβασιούχους για 6-8 μήνες όποτε και όταν θα το εγκρίνουν οι θεσμοί, δεν μπορεί  να θεωρηθεί πανάκεια και λύση του προβλήματος, καθώς πάγια θέση μας είναι η στελέχωση στο δημόσιο να γίνεται με μόνιμες, σταθερές και πλήρεις θέσεις εργασίας.
·        Στο αίτημά μας για την δημιουργία ομάδων εργασίας σε όλες τις ΔΑΜ που είναι επιφορτισμένες με χιλιάδες αιτήσεις αλλοδαπών, για να απασχολούνται υπερωριακά εφόσον εξασφαλίζονται οι σχετικές πιστώσεις, δεσμεύτηκε το Υπουργείο ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση νόμου που θα περιλαμβάνει και τους υπαλλήλους του ΥΠ.ΕΣ και ελπίζουμε σε θετική κατάληξη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
·        Αναφορικά με την μεταστέγαση των Υπηρεσιών του ΥΠ.ΕΣ στον Πειραιά ώστε να παραχωρηθεί ο χώρος στην ΔΑΜ Πειραιά , δεσμεύτηκε ότι θα δρομολογηθεί το συντομότερο.
·        Στο ζήτημα της ενίσχυσης των δομών των ΔΑΜ με νέα τμήματα και κάποιων κτιριακών θεμάτων δεν έγινε η συζήτηση λόγω αναρμοδιότητας.
·        Στο ζήτημα της πίεσης που ασκεί ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας μέσω της Επιτροπής Μετανάστευσης και Ιθαγένειας έγινε αντιληπτό από το Υπουργείο και μας δηλώθηκε από τον Γ.Γ  ότι δεν ενστερνίζεται όλες τις απόψεις της για το θέμα και δεν προτίθεται να προβεί σε άλλες ρυθμίσεις ώστε προκειμένου να μην υπάρξει ουδεμία δυσμενή διάκριση εις βάρος κάποιας συγκεκριμένης κατηγορίας Πολιτών Τρίτης Χώρας (και των Πληρεξουσίων Δικηγόρων τους) αυτό τελικά να γίνεται σε βάρος άλλων  Πολιτών Τρίτης Χώρας.
·        Tέλος η ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε ότι θα μας δώσει απαντήσεις και γραπτώς, επί όλων αυτών των θεμάτων που τέθηκαν και τις αναμένουμε.

                Κατανοούμε φυσικά και εμείς από την πλευρά μας ότι το ΥΜΕΠΟ  είναι ένα νέο Υπουργείο που θα πρέπει να ξεκινήσει τα πάντα από την αρχή. Όμως εάν δεν ληφθούν έγκαιρα πολιτικές αποφάσεις οι ΔΑΜ σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στις μεγαλύτερες πόλεις και ιδίως στην Αττική θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να ανταποκριθούν στο έργο τους. Εμείς σαν Ομοσπονδία μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, για να βρεθεί άμεση λύση κινούμενοι προς όλες τις κατευθύνσεις.