Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Ψήφισμα Συμπαράστασης


To NTΛέσβου της ΑΔΕΔΥκαταγγέλλει την άκυρη και καταχρηστική απόλυση από γνωστό μεζεδοπωλείο στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης της εργαζόμενης Χ.Β που εργαζόταν από τις αρχές του Ιουνίου έως την Κυριακή 27/09/2015.

Η Χ.Β που εργαζόταν στην κουζίνα του συγκεκριμένου μαγαζιού, έμαθε για την απόλυσή της μετά το τέλος της βάρδιας της, όταν πήγε να πληρωθεί Η συναδέλφισσα δούλευε 5 ώρες και πολλές φορές περισσότερες μέρες από αυτές που έλεγε η σύμβαση εργασίας, χωρίς βέβαια να συμπληρώνονται τα ανάλογα ένσημα.
Επίσης της ασκούνταν πίεση από τον εργοδότη και από τον υπεύθυνο της κουζίνας, για άμισθη υπερωρία της εργαζόμενης με επιχείρημα την ομαλή λειτουργία του καταστήματος. Η Χ.Β εναντιωνόταν στη συγκεκριμένη νοοτροπία και σε όλο το καθεστώς της μαύρης  και ανασφάλιστης εργασίας, διεκδικώντας τα από τους θεσμούς και νόμους κατοχυρωμένα δικαιώματα της. Η  στάση αυτή της συγκεκριμένης εργαζόμενης δεν ήταν όπως φάνηκε αρεστή στον εργοδότη και έτσι προχώρησε στην απόλυσή της.
Η μαύρη εργασία και τα ελαστικά ωράρια, οι υπερωρίες που δεν πληρώνονται ποτέ καιη αυθαιρεσία είναι φαινόμενα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Χαμηλοί μισθοί που συνεχίζουν να μειώνονται, καθυστερήσεις και πληρωμές έναντι, ξεχείλωμα με διάφορους τρόπους του χρόνου εργασίας, εργαζόμενοι διαφόρων ταχυτήτων (με ατομική σύμβαση, voucher,) και στο βάθος η απειλή της ανεργίας. 

Το ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ στέκεται αλληλέγγυο στην απολυμένη εργαζόμενη και απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψη της και ολόκληρη την καταβολή των ενσήμων της.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως η αλληλεγγύη των εργαζομένων, η συλλογική οργάνωση και ο ανυποχώρητος αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς είναι τα μόνα όπλα που έχουμε για να πετύχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθούς, ιδιαίτερα δε στη σημερινή συγκυρία κατά την οποία οι κατακτήσεις και τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα δεκαετιών στους χώρους δουλειάς αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία έχουν ισοπεδωθεί και συνεχίζουν να συνθλίβονται καθημερινά.