Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Οργανόγραμμα Δασικών Υπηρεσιών

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ paremvasipeddy@gmail.com
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Η βαθιά αναμόρφωση του Δημοσίου που ξεκίνησε εδώ και 4 χρόνια και που μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει το κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων και των δομών του ΕΟΠΥΥ, τα κατακρεουργημένα οργανογράμματα των Υπουργείων και τις πρώτες απολύσεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων μετά από 100 χρόνια, με μόνο στόχο τη δημιουργία ενός μικρού κρατικού μηχανισμού, αδύναμου να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, ικανού να παίζει μόνο το ρόλο διεκπεραιωτή στις fast track επενδύσεις, θέτει πλέον και τη Δασική Υπηρεσία στο κρεβάτι του Προκρούστη.
Η Δασική Υπηρεσία, δεκαετίες τώρα βρίσκεται στο στόχαστρο των ελληνικών κυβερνήσεων και ενοχοποιείται διαρκώς ως τροχοπέδη της «ανάπτυξης». Μιας ανάπτυξης, που η κυβέρνηση την οραματίζεται στηριγμένη στα συντρίμμια του κοινωνικού κράτους, στην κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, στο ξεπούλημα της δημόσιας γης και στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
Οι εργαζόμενοι στις Δασικές Υπηρεσίες, όπως κάθε εργαζόμενος σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Έχοντας ήδη υποστεί μείωση του μισθού μας κατά 40% μέσον όρο, τη στιγμή που οι φόροι και τα λογής χαράτσια μας έχουν πνίξει. Βλέποντας τις υπηρεσίες μας να διαλύονται μετά τις διαθεσιμότητες συναδέλφων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις απολύσεις άλλων από την Ειδική Γραμματεία Δασών Απειλούμενοι διαρκώς με αργία, σε εφαρμογή του νέου πειθαρχικού – θηλιάς στο λαιμό μας. Αντιμέτωποι με το νέο εκτρωματικό τρόπο αξιολόγησης, όπου υποχρεωτικά και δια νόμου, το 15% των εργαζομένων θα αξιολογούνται ως ανεπαρκείς, αποτελώντας έτσι μια μόνιμη δεξαμενή απολύσεων αλλά και ένα εργαλείο περαιτέρω μείωσης μισθών στα πλαίσια των νέων επιταγών για σύνδεση μισθών-παραγωγικότητας. Παρακολουθώντας τα δασικά οικοσυστήματα να παραδίδονται στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα (τουριστικά, ενεργειακά, εξορυκτικά κ.αλ.) και την υπηρεσία να αποπέμπεται από αντικείμενα και δράσεις που αφορούν άμεσα την προστασία και τη διαχείριση των δασών μας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αποπομπή της Δασικής Υπηρεσίας από το στρατηγικής σημασίας έργο των Δασικών Χαρτών, που πλέον καρκινοβατεί.
Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναδιοργανώσει και τις περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες, «συμπτωματικά» 15 μέρες πριν βγει στη δημοσιότητα το διαβόητο πλέον Πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, όπου σε δυο αράδες προτείνεται η κατάργηση των 80 δασαρχείων της χώρας, των υπηρεσιών πρώτης γραμμής που είναι επιφορτισμένες με την προστασία του εθνικού μας κεφαλαίου, των δασικών μας οικοσυστημάτων και που για δεκαετίες έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ορεινής υπαίθρου.
Προφανώς δεν είναι αρκετό το νομοθετικό πλαίσιο ξεπουλήματος και τσιμεντοποίησης των δασών. Απαιτείται η προσαρμογή της Δασικής Υπηρεσίας σε ένα νέο μοντέλο, σε έναν διοικητικό μηχανισμό απονευρωμένο, μακριά από τα δάση, σε ρόλο κτηματομεσίτη και «Γραφείου Εξυπηρέτησης Επενδύσεων».
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ paremvasipeddy@gmail.com
Μια πραγματική μεταρρύθμιση για τις δασικές υπηρεσίες, θα ήταν αυτή που θα έθετε στο επίκεντρο μια νέα πολιτική για τα δάση και το φυσικό περιβάλλον. Μια πολιτική με στόχο την αειφορική διαχείριση, την προστασία και την ανάπτυξη των δασικών και των εν γένει φυσικών χερσαίων οικοσυστημάτων, με σκοπό αφενός την προστασία τους κι αφετέρου την ανάπτυξη της υπαίθρου και την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων των ορεινών περιοχών.
Η μόνη αναδιάρθρωση της Δασικής Υπηρεσίας, που πρέπει να αποτελεί στόχο όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο δασικό τομέα, όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στην προστασία του περιβάλλοντος και όλου του λαού, αφορά:
 Στην κάθετη διάρθρωση της δασικής υπηρεσίας αντί του σημερινού κατακερματισμού της ανάμεσα σε Υπουργεία και άλλα διοικητικά μορφώματα (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις). Μια νέα διοικητική δομή απαλλαγμένη από βαρίδια και παρεμβάσεις που εξυπηρετούν μόνο μικροκομματικά συμφέροντα.
 Στην μετατροπή της Δασικής υπηρεσίας στον κύριο φορέα προστασίας, διοίκησης και διαχείρισης των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων
 Στην κωδικοποίηση και αναμόρφωση του δασικού νομοθετικού πλαισίου με την κατάργηση όλων των αντιδασικών και αντιπεριβαλλοντικών νόμων και διατάξεων.
 Στην απόσυρση όλων των νόμων που αφαιρούν αρμοδιότητες από τη δασική υπηρεσία (Δασικοί Χάρτες στην ΕΚΧΑ ΑΕ, Τμήμα Δασών στον Υπ. Ανάπτυξης, Φορείς Διαχείρισης στους Εθνικούς Δρυμούς, Δασοτεχνικά Έργα σε Δήμους κλπ) και των διατάξεων που εκχωρούν δημόσια εξουσία σε ιδιωτικούς φορείς (ιδιωτική θηροφυλακή).
 Στην στελέχωση των υπηρεσιών με προσωπικό όλων των αναγκαίων κλάδων και ειδικοτήτων.
 Στην ίδρυση Αυτόνομου Ταμείου Δασών και στην αποκλειστική χρηματοδότηση του τομέα και στην αυτοτελή και αδιάλειπτη χρηματοδότηση του τομέα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Εν αναμονή του επόμενου πορίσματος από την νέα Επιτροπή που για άλλη μια φορά αξιολογεί τις Δασικές Υπηρεσίες, έχοντας εμπιστοσύνη στους συναδέλφους που συμμετέχουν σ’ αυτή αλλά έχοντας βγάλει συμπεράσματα για την κεντρική κυβερνητική στόχευση την οποία οι κατά καιρούς «αξιολογήσεις» έρχονται να υπηρετήσουν σε υγεία, παιδεία, δημόσια εν γένει αγαθά και υπηρεσίες, Καλούμε κάθε εργαζόμενο στις Δασικές Υπηρεσίες να μην εφησυχάζει με τις υποτιθέμενες επιτυχημένες παρεμβάσεις αρμόδιων και αναρμόδιων φορέων ούτε με το φιλικό «χτύπημα στην πλάτη» των εκπροσώπων της Κυβέρνησης, αλλά να βρίσκεται σε επιφυλακή με αγωνιστική διάθεση Καλούμε κάθε πολίτη να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος Καλούμε τέλος την ΠΕΔΔΥ, αντί να ακολουθεί την προκρούστεια λογική της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα σωματεία των δασικών κλάδων και των εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και σε συμμαχία με τους πραγματικούς υπερασπιστές των δασών μας (δασικοί συνεταιρισμοί, περιβαλλοντικές οργανώσεις κλπ), να οργανώσει την αντίσταση του τομέα απέναντι στα σχέδια καταστροφής των δασών μας, κατάργησης της υπηρεσίας, απολύσεων και διάλυσης της ζωής των εργαζομένων σε αυτή, εμμένοντας σταθερά και ανυποχώρητα στις πάγιες θέσεις μας για την οργάνωση των δασικών υπηρεσιών.

ΑΘΗΝΑ, 2-4-2014