Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Σχετικά με εκλογές για ΥΣ και ΣΕΠ -- Μυτιλήνη 29-02-2012


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
(ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ)
Ταχ. Δ/νση:
Κουντουριώτη 79
Τ.Κ.:
81100 Μυτιλήνη
Τηλ.
6948884083
e-mail










Μυτιλήνη   29-02-2012                 Αρ.Πρωτ.:  87                        


Προς 
  1. Υποψήφιους συνδυασμούς και μεμονωμένους υποψηφίους αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων για Υπηρεσιακό Συμβούλιο και Σώμα Επιλογής Προϊσταμένων.
  2. Δ/νσεις Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με την παράκληση να ενημερωθούν οι συνάδελφοι
  3. Τα μέλη του ΣΥΠΝΑ (Με την παράκληση να ενημερωθούν οι συνάδελφοι με -ανάρτηση στους πιν. ανακοινώσεων)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΑΔΑ περ. βορείου αιγαίου
Σχετικά με τις εκλογές που θα αναδείξουν τους  αιρετούς ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και στο Σ.Ε.Π. και που θα διεξαχθούν το Μάρτιο του 2012. 

Ας δούμε καταρχήν επιγραμματικά τις αρμοδιότητες που έχουν τα Υ.Σ. παρότι όλοι μας τις γνωρίζουμε.
1.        Το Σύνταγμα στο άρθρο 103 στην παρ. 4 ορίζει ότι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι «…δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς γνωμοδότηση, ούτε να υποβιβασθούν ή παυθούν χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου.
2.       Χορήγηση άδειας των υπαλλήλων για άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή, η εκπ/κη άδεια κοκ
3.       Η μονιμοποίηση των δοκίμων υπαλλήλων, μετάθεση κοκ απαιτείται σύμφωνη γνώμη Υ.Σ. (αρ.67), ενώ για αποφάσεις και μετατάξεις απαιτείται γνώμη Υ.Σ..
4.       Ομοίως με απόφαση Υ.Σ. διενεργούνται οι επιλογές Προϊσταμένων  Διευθύνσεων, Τμημάτων και αυτοτελών  Γραφείων, οι πίνακες προακτέων, η θέση σε διαθεσιμότητα λόγω ασθενείας, ή λόγω κατάργησης θέσεως, ως και για τη θέση σε δυνητική αργία (αρ.86, 90, 100, 101, 104 αντίστοιχα)
Είναι κατανοητό ότι, οι σπουδαιότερες μεταβολές της υπηρεσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ανατεθεί από το Σύνταγμα στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
 Εξ ορισμού θα πρέπει τα μέλη αυτών να παρέχουν τα εχέγγυα της αμεροληψίας αλλά και των γνώσεων εκείνων ,που απαιτούνται για να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες νομικές έννοιες ως και τις σύνθετες διοικητικές. που καλούνται να επιλύσουν. Θεωρούμε όμως ότι οι συνάδελφοι που θα συμμετέχουν σε αυτά χρειάζεται, εκτός από τις διοικητικές τους γνώσεις, να διαθέτουν τη θέληση αλλά και το σθένος να αντισταθούν στις «εντολές» της διοίκησης, να πουν όχι στις πολιτικές επιλογές της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας που θα απαιτεί είτε να υλοποιήσει ρουσφέτια είτε να εφαρμόσει τις πολιτικές του μνημονίου (απολύσεις κοκ).
Όπως γνωρίζουμε όλοι, καταρτίστηκαν τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές που θα εκλέξουμε τους δυο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο Υ.Σ. και στο Σ.Ε.Π.
Με πρόσχημα την κρίση, οι εργαζόμενοι δεχόμαστε πρωτοφανή επίθεση και ζούμε τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς πλούτου από τις τσέπες μας στα χρηματοκιβώτια των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, των πολυεθνικών. Η κυβέρνηση του από κοινού με την Ε.Ε και το ΔΝΤ προωθούν «τα ιερά και τα όσια» του σύγχρονου μεσαίωνα: περικοπές μισθών και συντάξεων, απολύσεις, κόψιμο κοινωνικών παροχών, ξεπούλημα ότι κερδοφόρου έχει απομείνει στο δημόσιο. Επειδή όμως το ελληνικό κράτος δανείζεται πλέον δυο και τρεις φορές ακριβότερα απ’ ό,τι πριν τo μνημόνιο, το χρέος αντί να μειώνεται σκαρφαλώνει το 2012 στο 150% και οι απανωτές «προίκες» 78 δις στις τράπεζες δεν πετυχαίνουν το στόχο της «ανόρθωσης της οικονομίας» ενώ ετοίμασαν και νέο γύρο αντεργατικών μέτρων.
Δεν έχουμε αυταπάτες για το ρόλο που διαδραματίζουν τα Υ.Σ. ούτε για το ρόλο που έπαιξαν μέχρι σήμερα στις υπηρεσίες μας. Ποιος  γνώριζε ποιοι ήταν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων μέχρι σήμερα στα ΥΣ; Ποιος γνώριζε τη θέση που έπαιρναν σε αυτά οι αιρετοί μας εκπρόσωποι; Ποιος γνώριζε αν «παζάρευαν» ή όχι με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία ή τη διοίκηση προς εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων; Αφού στο  Βόρειο Αιγαίο, τουλάχιστον, όταν πριν δυο χρόνια είχαμε ζητήσει εγγράφως να μας κοινοποιούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων τους φαινόταν σα να τους ζητούσες τα κρατικά μυστικά….
Οι καιροί όμως άλλαξαν, οφείλουμε να παρέμβουμε αποφασιστικά. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Δεν πρέπει η διοίκηση και η πολιτική εξουσία να πράττει κατά το δοκούν.  Οι αιρετοί φυσικά δεν μπορούν να σταματήσουν από μόνοι τους τις αυθαιρεσίες και την αυταρχική εξέλιξη των Υ.Σ. Πρωτίστως, πιστεύουμε ότι την ευθύνη αυτή πρέπει να τη σηκώσουν τα Δ.Σ.. Με ιδέες, σχέδιο, οργάνωση και ενεργοποίηση των εργαζομένων θα πρέπει να αναζωογονήσουμε τις αγωνιστικές διαθέσεις, να φέρουμε αποτελέσματα, να υπάρξει αντίλογος στις αυθαιρεσίες, να κατοχυρώσουμε τη διαφάνεια και τα αντικειμενικά κριτήρια παντού και σε όλες της υπηρεσιακές μεταβολές, να αγωνιστούμε για να  επιβάλουμε διοικήσεις και  αιρετούς που να δημοσιοποιούν  τη στάση τους.
Οι εκλογές για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και το ΣΕΠ είναι πράγματι πολύ κρίσιμες.
Οι νόμοι που ψήφισαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις, επιδιώκουν να κάνουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια το μακρύ χέρι κυβέρνησης και της πολιτικής διοίκησης σε βάρος των εργαζομένων. Αυτό εξυπηρετούν, η υποβάθμιση του χαρακτήρα των εκλογών, ο διορισμός της πλειοψηφίας των μελών των Συμβουλίων από την κυβέρνηση.
Οι εκλογές αυτές γίνονται σε μια συγκυρία ασφυκτική για τους εργαζόμενους από τις επιλογές της τρόικας και των ντόπιων υποστηρικτών της.
Η εργασιακή εφεδρεία, οι απολύσεις, οι μειώσεις των μισθών και οι αυθαίρετες μετακινήσεις είναι πια στη καθημερινότητά μας. Δημόσια αγαθά, όπως το νερό και η καθαριότητα, ιδιωτικοποιούνται, μέρα με τη μέρα τα νοικοκυριά μας δεν μπορούν να εξασφαλίσουν βασικές τους ανάγκες, δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τη ζωή μας το επόμενο εξάμηνο, δεν γνωρίζουμε στις αρχές του χρόνου ποιος θα είναι ο μισθός μας στο τέλος του έτους.
Για μας το δίλημμα που τίθεται δεν είναι αν δεχόμαστε τις όποιες «μεταρρυθμίσεις» μας προτείνουν ή αν θα τηρούμε τη «νομιμότητα» στα θέματα που θα συζητά το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
Σ’ αυτή τη συγκυρία το δίλημμα για μας είναι πώς, πιο αποτελεσματικά, θα απαντήσουμε σ’ αυτή την επίθεση.
Για το Υ.Σ. και το ΣΕΠ δεν ψηφίζουμε:
·            με κριτήριο τη θέση του συναδέλφου στη διοίκηση
·            με κριτήριο το αν ανήκει στο βόρειο ή στο νότιο αιγαίο
·            με κριτήριο το αν ο συνάδελφος ανήκει στη δική μας ή σε άλλη υπηρεσία-αν είναι στο δικό μας κλάδο ή όχι
·            με κριτήριο το αν ανήκει στην τάδε ή στην δείνα παράταξη
Για το Υ.Σ. και   το ΣΕΠ θα πρέπει να ψηφίσουμε με κριτήρια:
·         Αν οι συνάδελφοι υποψήφιοι στον πρότερο βίο τους έχουν δώσει «εξετάσεις» ότι είναι στο πλευρό των εργαζομένων
·         Αν οι συνάδελφοι υποψήφιοι μπορούν και θέλουν να λένε ΟΧΙ στις επιλογές της διοίκησης που θα αντιστρατεύονται στα συμφέροντα των εργαζομένων,
·         Αν είναι σε θέση να αντισταθούν στις επιλογές της πολιτικής εξουσίας και δεν θα νομιμοποιούν τα πιθανά ανομήματα και τα ρουσφέτια της.
·         Αν οι συνάδελφοι υποψήφιοι μπορούν να συμβάλουν στη διαφάνεια.
·         Αν οι συνάδελφοι θα μπορούν να διασφαλίσουν ως αιρετοί την καλή σχέση με τους συλλόγους των εργαζομένων βορείου και νοτίου αιγαίου καθώς και τους κλαδικούς συλλόγους. 
Θέλουμε εκπροσώπους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια
Που θα αρνούνται την κάθε λογής «νομιμότητα» των μνημονίων και των υποτακτικών τους και θα υπερασπίζονται τους εργαζόμενους απέναντι στην εφεδρεία, στις αυθαίρετες μετατάξεις, στις απολύσεις, στις κάθε είδους περικοπές των δικαιωμάτων μας. Που θα λένε όχι στις επιταγές της όποιας κυβέρνησης όταν αυτές είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.
Καλούμε τους υποψήφιους των συνδυασμών και τους μεμονωμένους υποψήφιους  μέσα στις επόμενες μέρες και μέχρι τις εκλογές να δεσμευτούν με το δημόσιο λόγο τους ότι:
Θα είναι ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ και ΟΧΙ εκπρόσωποι της εκάστοτε κυβέρνησης και υπερασπιστές της κυβερνητικής  πολιτικής στα όργανα διοίκησης. Δεν θα ψηφίσουν και δεν θα στηρίξουν απολύσεις εφεδρείες παράνομες μετακινήσεις και προαγωγές συναδέλφων. Θα είναι ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ της διαφάνειας στα όργανα.  Τα τηλέφωνά τους θα είναι ανοιχτά για τους συναδέλφους προκειμένου να στηρίζουν και να διευκολύνουν τις υποθέσεις τους.
      Τιμούμε τη ψήφο μας-είμαστε πολίτες, είμαστε εργαζόμενοι, δεν σπαταλάμε τη δύναμή μας. Η ψήφος μας και εδώ έχει δύναμη-ας την αξιοποιήσουμε στηρίζοντας τα συμφέροντα μας ως εργαζόμενοι και όχι πετώντας τη.  Μια μαχητική, ανυπότακτη και θαρραλέα παρουσία στα Y.Σ., από κοινού με ένα εφάμιλλο κοινωνικό δημοσιοϋπαλληλικό εργατικό κίνημα, μπορούν να ορθώνουν σοβαρά εμπόδια στο διοικητικό - κρατικό αυταρχισμό, ιδιαίτερα σήμερα που κύρια πλευρά του θα έχει την εφαρμογή της αξιολόγησης. Η απόρριψη μαζικά της διαδικασίας αξιολόγησης για την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων διαμορφώνει προϋποθέσεις να είμαστε αποτελεσματικοί και να μην επιτρέψουμε την περεταίρω υποβάθμιση και διάλυση του δημόσιου τομέα.  
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο  Πρόεδρος
Η  Γενική Γραμματέας


Νίκος Χρυσάφης
Μίνα Κότερου