Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ανακοίνωση για ΕΟΠΥΥ -- Μυτιλήνη 27-03-2012 Αρ. Πρωτ.: 90


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
(ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ)
Ταχ. Δ/νση:
Κουντουριώτη 79
Τ.Κ.:
81100 Μυτιλήνη
Τηλ.
6948884083
e-mail









Μυτιλήνη    27-03-2012          Αρ.Πρωτ.:   90                

Προς 
  1. Γενικό Γραμματέα
           Απ/νης Διοίκησης Αιγαίου κ. Φώτη Χατζημιχάλη
  1. Τα μέλη του συλλόγου εργαζομένων  ΑΔΑ περ. Βορ. Αιγαίου (Με την παράκληση να ενημερωθούν οι συνάδελφοι με -ανάρτηση στους πιν. ανακοινώσεων)
  2. Δ.Σ. Π.Ο.Σ.Υ.Α.Δ.
  3. Ιατρικούς Συλλόγους νήσων Βορείου Αιγαίου
  4. Διοικητές Νοσοκομείων νήσων Βορείου Αιγαίου
  5. «ΟΠΑΔ» νήσων Βορείου Αιγαίου
  6. Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ και ΜΜΕ νήσων Βορ. Αιγαίου

ΘΕΜΑ: Η διάλυση των Υπηρεσιών Πρωτ/μιας Φροντίδας Υγείας-Μονάδες ΕΟΠΥΥ

            Η πολιτική που ακολουθεί η Συγκυβέρνηση, στα θέματα Δημόσιας Υγείας, έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση και διάλυση τόσο των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσο και των Νοσοκομείων,  με καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Οι καταιγιστικές αλλαγές που υλοποιούνται στο χώρο της Υγείας, από τη Συγκυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, έχουν ως στόχο την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτό, κυρίαρχα στοιχεία της πολιτικής που ακολουθείται είναι η διαρκής υποβάθμιση και απαξίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, μέσω είτε της υποχρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, είτε της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων και των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ, είτε της κατάργησης και συγχώνευσης Νοσοκομείων, αλλά κυρίως μέσω της μείωσης των παροχών υγείας προς τους ασφαλισμένους και της μετακύλισης του κόστους στους χρήστες των υπηρεσιών αυτών, όπως άλλωστε προκύπτει σαφώς από τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υγείας.
Συγκεκριμένα στα νησιά του βορείου αιγαίου έχουμε:
ΕΟΠΥΥ Λέσβου 5 παθολόγους, 2 ουρολόγους,1 κυτταρολόγο και 1 γενικής ιατρικής.
ΕΟΠΥΥ Λήμνου (Μύρινα) 4 παθολόγους και 1 οφθαλμίατρο
ΕΟΠΥΥ Σάμου καμία ειδικότητα
ΕΟΠΥΥ Χίου 4 παθολόγους, 1 ουρολόγο, 1 καρδιολόγο, 1 ακτινολόγο και 1 πνευμονολόγο.
Η ανεπάρκεια γιατρών έχει οδηγήσει τον ΕΟΠΥΥ σε αρκετές περιπτώσεις σε ανάθεση καθηκόντων ελεγκτή και θεραπευτή στα ίδια πρόσωπα έστω και αν αυτό απαγορεύεται και από τον νόμο. Όπως είναι φανερό οι συμβεβλημένοι γιατροί δεν επαρκούν ούτε για να εξασφαλίσουν τη στοιχειώδη πρωτοβάθμια υγεία αλλά και απουσιάζουν σημαντικές ειδικότητες όπως παιδίατροι-γυναικολόγοι-καρδιολόγοι και πνευμονολόγοι, νευρολόγοι και ψυχίατροι- ειδικότητες δηλαδή που τα παραγωγικά τμήματα της κοινωνίας έχουν ανάγκη αφού δεν επιζητούν απλά και μόνο συνταγογράφηση φαρμάκων. Η συγκυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους εργαζόμενους αλλά όχι το παραγόμενο έργο τους, όχι τη ασφυκτική φορολόγησή τους ούτε φυσικά τη ψήφο μας.
Ως σύλλογος εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (περιοχή βορείου αιγαίου) καλούμε τα μέλη του συλλόγου μας να συμμετέχουν σε δράσεις, με αιχμή τα θέματα υγείας, με αφορμή την 4ωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012, συμμετέχοντας στις κατά τόπους συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν στα νησιά μας. Τα μέλη του συλλόγου μας θα συμπορευτούν με άλλους πρωτοβάθμιους συλλόγους ώστε να οργανώσουμε τις διεκδικήσεις μας για δημόσιο δωρεάν και επαρκές σύστημα υγείας, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες και δυνατότητες.  
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
 Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Γενική Γραμματέας
Ο Πρόεδρος


Μίνα Κότερου
Νίκος Χρυσάφης