Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Η κοινωνική ασφάλιση στον Καιάδα

Α.Δ.Ε.Δ.Υ                                                                                  Μυτιλήνη: 15/10/2015/ Β΄
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΕΣΒΟΥ                                  
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Πρόεδρος: Χρυσάφης Νίκος
Email: hrisafisn@yahoo.gr
Κιν. 6948884083
Γ. Γραμματέας: Κατσαβέλλης Παν.
κιν. 6932412613                                                       Προς: συλλόγους – Σωματεία δημοσίων 
                                                                                     υπαλλήλων Ν. Λέσβου
                                          MME Λέσβου

Η κοινωνική ασφάλιση στον Καιάδα

Στις 12/10/2015 το Δ.Σ. του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων αποφάσισε την καταβολή,… έναντι…, του 50% του μερίσματος στους δικαιούχους του, εξαιτίας της ανυπαρξίας διαθέσιμων και την ως εκ τούτου αδυναμία πληρωμής των μερισμάτων.
Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες συναντήσεις του Προέδρου του Δ.Σ. με την πολιτική ηγεσία, αιτήματα του Δ.Σ. προς το Υπουργείο για έκτακτη χρηματοδότηση του Ταμείου πλην όμως δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει επανειλημμένα καταγγείλει της επί δεκαετίες κυβερνητικές πολιτικές που λεηλάτησαν τα αποθεματικά του Ταμείου. Παράλληλα είχε προειδοποιήσει ότι η κατάργηση της κράτησης του 3% επί των Δημόσιων Δαπανών (από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) η οποία αποτελούσε έως την 1/1/2015 ουσιώδες έσοδο του ΜΤΠΥ, θα οδηγούσε σε οικονομική ασφυξία το Ταμείο και «ως δήθεν μοναδική λύση» τη μείωση των μερισμάτων.
Για το λόγο αυτό το συνδικαλιστικό δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα αγωνίστηκε για την επαναφορά της κράτησης του 3% και τη θεσμοθέτηση νέων πόρων ή την χρηματοδότηση του Ταμείου από τον ΑΚΑΓΕ. Η ενίσχυση των αποθεματικών του Ταμείου μέσω χρηματοδότησης από τον ΑΚΑΓΕ διασφαλίστηκε με τον Ν.4331/2015.
Ωστόσο με το πολυνομοσχέδιο που έχει καταθέσει στη Βουλή η νέα Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακυρώνει ξανά τη δυνατότητα χρηματοδότησης του Ταμείου.
Με τον τρόπο αυτό:
·         Νομοθετεί, ουσιαστικά, τη μείωση του μερίσματος του ΜΤΠΥ.
·         Προετοιμάζει το έδαφος για την πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος.
·         Υποκύπτει στις απαιτήσεις των δανειστών για πληρωμή του χρέους από τις συντάξεις και τους μισθούς.
Οι σχεδιαζόμενες περικοπές των συντάξεων έρχονται να προστεθούν στις δραματικές μέχρι σήμερα μειώσεις που έχουν υποστεί οι μερισματούχοι που ξεπερνούν το 35%, αποτελούν νέα επίθεση στα ήδη σφαγιασμένα δικαιώματα των συνταξιούχων βυθίζοντας τους στη φτώχεια και οδηγώντας τους στην απόγνωση.
Η Ε.Γ. του Ν.Τ. Λέσβου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στον κοινό αγώνα υπεράσπισης του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση και απαιτεί από την Κυβέρνηση να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις.

Για την Ε.Γ
Του Ν.Τ Λέσβου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ                                                    ΠΑΝ. ΚΑΤΣΑΒΕΛΛΗΣ