ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
(ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ)
| ||
Ταχ. Δ/νση:
|
Κουντουριώτη 79
| |
Τ.Κ.:
|
81100 Μυτιλήνη
| |
Τηλ.
|
6948884083
| |
e-mail
| ||
Μυτιλήνη 21-02-2012 Αρ. Πρωτ.:
Προς
|
Σχετικά με : «Πρόταση βασικών αρχών για την μετεξέλιξη-ίδρυση ενιαίου σωματείου εργαζομένων στην Α.Δ. Αιγαίου» που κατατέθηκε από Σ.Υ.Π.Ν.Α.
Αγαπητοί συνάδελφοι με ενδιαφέρον διαβάσαμε το από 7-2-2012 έγγραφό σας με θέμα: «Πρόταση βασικών αρχών για την μετεξέλιξη-ίδρυση ενιαίου σωματείου εργαζομένων στην Α.Δ. Αιγαίου».
Πράγματι η επίθεση που δεχόμαστε ως εργαζόμενοι είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα είναι ιστορική πρωτόγνωρη και θα καθορίσει τις ζωές μας για πολλές δεκαετίες. Αυτή είναι αποτέλεσμα χρόνιων ανεπαρκειών τόσο της πολιτικής όσο και της συνδικαλιστικής ηγεσίας-και αδιαμφισβήτητα έχει τις ρίζες της στην αντίθεση κεφαλαίου εργασίας.
Η συζήτηση για το παρόν και το μέλλον των συνδικάτων, αναζωπυρώνεται κάθε φορά, παράλληλα με τον βαθμό της παρέμβασής τους. Μια συζήτηση ασφαλώς αναγκαία και απαραίτητη για τα ίδια, τους εργαζόμενους, την κοινωνία. Οι αφετηρίες βέβαια δεν είναι κοινές, η προσέγγιση του σ. κ. γίνεται από δύο αντίθετους πόλους.
Ο ένας πόλος είναι από τη πλευρά της κυβέρνησης, του πολιτικού-οικονομικού κατεστημένου, με πρωτεύοντα τον ρόλο των ΜΜΕ στα οποία έχει ανατεθεί, μέρος του σχεδιασμού αποδόμησης και καταστροφής των συνδικάτων και της συλλογικής δράσης.
Έτσι τη μια διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους που το σ.κ. τολμά να έχει ρόλο σε ότι απασχολεί την κοινωνία και υπερασπίζεται δημόσια κοινωνικά αγαθά και την άλλη καλείται σε κοινωνικούς διαλόγους-του παραχωρείται το δικαίωμα να παρεμβαίνει, με την προϋπόθεση όμως, ότι λειτουργεί ως «κοινωνικός εταίρος» και μόνο. Η ανοχή τους στο δικαίωμα αυτό παύει, όταν διαρρηγνύεται η σχέση του «κοινωνικού εταίρου» και μετατρέπεται σε υπερασπιστή των κοινωνικών κατακτήσεων και των εργαζομένων.
Κάθε φορά που τα συνδικάτα κινητοποιούνται μετατρέπονται αυτόματα σε συντεχνίες, συκοφαντούνται, διαπομπεύονται για να απομονωθούν και αποδυναμωθούν όλες οι κοινωνικές αντιστάσεις. Τα Λοιδορούν, διαπομπεύουν, συκοφαντούν, παραποιούν, με μοναδικό στόχο να τα πλήξουν, να τα απαξιώσουν και να εμποδίσουν την οργάνωση της εργατικής τάξης σε αυτά, αλλά και συνολικά να πλήξουν την αξία της συλλογική δράσης.
Η άλλη αφετηρία- πόλος είναι αυτή του ίδιου του κινήματος, που πολύ σωστά αναζητεί τους δρόμους της ανασυγκρότησης και αναζωογόνησης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και αυτή θεωρούμε είναι η αφετηρία για τους δύο συλλόγους.
Στην αναζήτηση πως θα χτίσουμε το μέλλον των συνδικάτων, υπάρχουν πολύ πλούσια υλικά να χρησιμοποιήσουμε. Έχουμε τις ιστορικές ρίζες, τις λαμπρές σελίδες με τις εμπειρίες του κινήματος που πρέπει να τις παντρέψουμε με τις νέες εμπειρίες, τις σημερινές ανάγκες, με τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί.
Εκεί που άλλοι νόμιζαν, ή πολλοί ήλπιζαν και επιδίωκαν, ότι έχει έρθει το τέλος των συνδικάτων, το τέλος των συλλογικών οραμάτων και αξιών, σήμερα μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι τα συνδικάτα είναι εδώ.
Αυτά τα Συνδικάτα με τα γνωστά σε όλους μας προβλήματα και παθογένειες, έβαλαν τη σφραγίδα τους στους αγώνες τις απεργίες και δράσεις των τελευταίων 3 ετών, που ενίσχυσαν το ρεύμα του ξεσηκωμού και της αυτοπεποίθησης ότι το ποτάμι πίσω δεν γυρνά.
Είναι η πεισματική επιμονή στη κοινή συλλογική δράση, στο σχεδιασμό της κλιμάκωσης που εξασφαλίζει πλατύτερη συμμετοχή, η επιστροφή στα κύτταρα των συνδικάτων που είναι η βάση των εργαζομένων, η ενεργοποίηση και όχι η εκπροσώπηση, η προστασία της δημοκρατικής λειτουργίας στο εσωτερικό, είναι στοιχεία που αποκτούν υπεροχή, ρηγματώνουν και ταλαντεύουν έστω και με παλινδρομήσεις διαφορετικές επιλογές, που βρίσκουν αποδοχή στους εργαζόμενους και τους επανασυνδέουν με τη λειτουργία και δράση των συνδικάτων.
Αυτός ο μονόδρομος πρέπει να χτιστεί με υψηλό τείχος προστασίας, για να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να μετατρέπουν τους μεγάλους αγώνες σε γεφύρι της Άρτας του μαζικού κινήματος, που το χτίζουμε μέρα- τη μέρα και το γκρεμίζουν σε μία ώρα με απώλειες και θύματα. Δεν θολώνει η ματιά μας και το μυαλό μας, ο αντίπαλος βρίσκεται στην άλλη όχθη (όχι φυσικά του αιγαίου!!!).
Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των ημερών μας, δεν προέκυψαν από το πουθενά, αυτή η γραμμή του αγώνα σχηματίστηκε με μικρές κουκίδες που πύκνωναν και σχημάτισαν τη γραμμή και έχουμε χρέος, με ωριμότητα και ψυχραιμία να την συνεχίσουμε.
Δεν θα διαφωνήσουμε συνάδελφοι για το ρόλο που έπαιξε η Ομοσπονδία, αλλά, ήμασταν εκεί και είδαμε την προσπάθεια και την αγωνία αρκετών συναδέλφων μεταξύ αυτών και ημών για να μην διαλυθεί η Ομοσπονδία, παράλληλα είδαμε και παθογένειες του παρελθόντος, αγκυλώσεις και εμμονές σε καρέκλες οφίκια και απόψεις. Οι απόψεις μας ταυτίζονται με την ανακοίνωση που εξέδωσαν ομόφωνα οι αντιπρόσωποι του συλλόγου μας.
Όπως γνωρίζετε εμείς είχαμε προχωρήσει σε αλλαγή του καταστατικού του συλλόγου μας με απόφασή γενικής μας συνέλευσης από το Δεκέμβριο του 2010. Σε αυτή δεν προβήκαμε μόνο στην αλλαγή του φορέα (σύμφωνα με το ν. 3852) αλλά στην προσπάθειά μας να διευρύνουμε τη δημοκρατική λειτουργία σεβόμενοι την ιδιομορφία της νησιωτικότητας ορίσαμε τις προϋποθέσεις για την δημιουργία τοπικών διοικουσών επιτροπών στα νησιά Χίο και Σάμο. Το Γενάρη του 2012 προχωρήσαμε σε Γενική συνέλευση με καταλυτική τη συμμετοχή των συναδέλφων και στη συνέχεια σε εκλογές με πρωτόγνωρη συμμετοχή στα τρία εκλογικά κέντρα που είχαμε ορίσει (Λέσβο-Χίο-Σάμο), όπου σας είχαμε στείλει και ανακοίνωση για τα αποτελέσματα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί σας (με τον πρόεδρο σας κο Χάρη Ζεπάτο) εξ αρχής σας είχαμε κάνει γνωστές τις προθέσεις μας σχετικά με την λειτουργία ενιαίου συλλόγου ΑΔΑ.
Όπως και εσείς γνωρίζετε η νησιωτικότητα είναι ο κύριος λόγος που θεωρούμε ότι ουδέποτε θα μπορέσουμε μέσα από μια τέτοια διαδικασία να εξασφαλίσουμε νόμιμη Γενική Συνέλευση αφού η απαρτία θα είναι αδύνατη, ή σε άλλη περίπτωση θα μπούμε σε ένα γραφειοκρατικό και δυσκίνητο κυκεώνα αλλεπάλληλων τοπικών συνελεύσεων. Παράλληλα με την εκλογή ενός ΔΣ που θα είναι διασκορπισμένο σε όλο το Αιγαίο και στον Πειραιά (έδρα συλλόγου) ουδέποτε θα μπορέσει να εξασφαλιστεί η ουσιαστική δημοκρατική του λειτουργία. Οι αποφάσεις των τοπικών διοικουσών επιτροπών ανά νησί δεν θα μπορούν να έχουν την ισχύ του ΔΣ. Σχετικά με την συνδικαλιστική κάλυψη των συναδέλφων που υπηρετούν στον Πειραιά θα μπορούσε αρχικά να αντιμετωπιστεί με την εγγραφή τους σε έναν από τους δύο πρωτοβάθμιους συλλόγους (βορείου –νοτίου αιγαίου) ή με τη δημιουργία τοπικής διοικούσας επιτροπής και μελλοντικά να συγκροτήσουν ένα τρίτο πρωτοβάθμιο σύλλογο.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχει η ανάγκη για συντονισμό της δράσης των εργαζομένων σε επίπεδο ΑΔΑ πράγμα που μπορεί να επιλυθεί με ένα Γενικό Συντονιστικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τα ΔΣ των δύο συλλόγων βορείου και νοτίου αιγαίου ή πιθανά και της έδρας του φορέα.
Πιστεύουμε ότι κάτω από το βάρος των πιέσεων της εποχής και της διάρθρωσης του φορέα (ΑΔΑ) δρούμε όλοι μας, με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρούμε ότι είναι και οι αγωνίες σας όπως και οι δικές μας. Θεωρούμε ότι όλοι μας στόχο έχουμε την καλύτερη ουσιαστικότερη και δημοκρατικότερη λειτουργία του κινήματος και των συλλόγων μας και όχι την διάσπαση των πρωτοβάθμιων οργάνων για την εξυπηρέτηση άλλων στόχων και επιδιώξεων που γνωρίζουμε ότι δεν σας χαρακτηρίζουν.
Συνάδελφοι οι μέρες που έρχονται θα είναι πιο δύσκολες απ΄ αυτές που πέρασαν, στο χέρι όλων μας είναι να καταφέρουμε να βάλουμε ως εργαζόμενοι και ως σ.κ. τη σφραγίδα μας να δώσουμε ελπίδα να αντιστρέψουμε το κλίμα. Δεν υπάρχει χρόνος για ολιγωρία, δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις αφού κάθε μέρα που πέρνα η κατάσταση δυσχεραίνει. Κατά την άποψή μας θα πρέπει να δώσουμε μάχες προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση του 3ου Συνεδρίου της ομοσπονδίας προκειμένου να έχουμε μέχρι το καλοκαίρι ισχυρούς πρωτοβάθμιους συλλόγους και κατά συνέπεια ισχυρή ομοσπονδία. Σε αυτή τη μάχη σας καλούμε να είμαστε μαζί και φυσικά ανεξάρτητα από την έκβαση αυτή, θεωρούμε δεδομένη την ανάγκη και την πρόθεση όλων μας για συντονισμό της δράσης μας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
| |
Ο Πρόεδρος
|
Η Γενική Γραμματέας
|
Νίκος Χρυσάφης
|
Μίνα Κότερου
|